Foto: SVT.

Ingen vill köpa Connys hus

Publicerad

Det är svårt att få sitt hus sålt om man bor på glesbygden. Det har Conny Jonsson i Gästrike Hammarby, utanför Sandviken, fått erfara. Han har haft sitt hus till salu i nästan tre år.

– Det känns frustrerande och jobbigt att inte komma till något avslut någon gång i den situationen jag sitter. Men det är inte mycket att göra åt än att det ligger ute på annons, säger Conny Jonsson till SVT Nyheter Gävleborg.

Glesbygden glöms bort

De har bara varit tre personer som har varit och tittat på Conny Jonssons hus under åren det har varit till försäljning. Han tror att det svaga intresset bland annat beror på att byarna är bortglömda.

#bostadsökes Gävleborg

– Sandvikens kommun har glömt bort att man är en kommun, det är bara Sandviken som gäller, tyvärr. Det finns inget engagemang i byarna och vill man få någonting så får man kriga som sjutton. Allt har centraliserats till Sandviken och alla flyttade vidare dit och sen glömmer man bort de  små samhällena, säger han.

Försök få fart på byarna

Conny Jonsson trivs bra i Gästrike Hammarby och han menar att bostadsbristen i kommunen borde kunna lösas om man satsar mer på byarna.

– Varför inte titta på byarna och försök på fart på dem igen. Vad kan vi göra för att få byarna att växa och leva upp igen?

Försäljningen tar längre tid

SVT Nyheter Gävleborg träffar också Rolf Ekström i Gästrike Hammarby. Han har sålt hus i området i flera år och bor också själv i Gästrike Hammarby. Just nu har han två hus till salu och de har varit ute till försäljning mer än ett år.

– Om man vill ha vettigt betalt för ett hus då kan det ta lite längre tid här i Gästrike Hammarby än i Sandviken. Men det är klart om man sätter låga priser då är det lättare att få det sålt på kortare tid. Tillgång och efterfrågan styr priset.

Stockholmare flyr stressen

Enligt Rolf Ekström så har flera Stockholmare flyttat till orten de senaste åren för att slippa storstadsstressen. Han tror att flera kommer att göra detsamma och då kommer det bli enklare att sälja bostäder i området. Men frågan är om Conny Jonsson kommer att få sitt hus sålt till slut.

– Jag har sagt i tre års tid att när det börjar närma sig våren att nu blir det säkert någonting. Men sen har det rullat på bara och där är jag fortfarande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

#bostadsökes Gävleborg

Mer i ämnet