Hör kommunchef Bengt Friberg prata om vattennivåerna.

Inget vatten – tiotal hushåll med sinade brunnar i Hudiksvalls kommun

Uppdaterad
Publicerad

Grundvattennivåerna i Hudiksvalls kommun ligger lägre än normalt. Det kommunala vattnet kommer att förses som vanligt men ett tiotal hushåll har rapporterat om sinade brunnar.

– Jag vill nog beteckna det som en allvarlig situation, säger kommunchef Bengt Friberg.

För att den kommunala vattenförsörjningen ska vara stabil behövs mer regn inom en snar framtid och innan tjälen kommer. För om det fryser igen kommer vattentäkterna inte att fyllas på förrän snösmältning. Anledningen till att vattennivåerna är låga i kommunen och i hela Sverige är att det har varit höga temperaturer och förhållandevis små mängder regn.

Drabbade utspridda i kommunen

Hittills har ett tiotal utspridda hushåll rapporterat till kommunen att de har sinade brunnar, främst gäller det grävda brunnar. Det är privata hushåll som inte är anslutna till kommunalt vatten och som har eget ansvar att finna lösningar annat än i rena krissituationer.

– För alla som har enskilda brunnar i kommunen är det ett allvarligt läge. Vi har fått in rapporter från människor med slut på vatten där det kontaktat oss via vår e-tjänst. Och vi vill ha information om läget för då kan vi stötta vid ett riktigt krisläge, säger Bengt Friberg.

Och fortsätter:

– Mörkertalet med drabbade är nog stort så vi vill ha in rapporter från drabbade hushåll. Har man privat grävbrunn kan det bli aktuellt att borra.

Lugnt för kommunen i dagsläget

Grundvattentäkten i Nianfors går inte att alls att använda sen en månad tillbaka. Men som det ser ut i dag finns det inte någon risk för att det kommunala vattnet kommer att sina.

Hör kommunchef Bengt Friberg prata om vattennivåerna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.