Läkaren som för ett år sedan dömdes av Hudiksvalls tingsrätt för grovt osant intygande, efter att ha skrivit ut botox på recept åt sig själv, frias nu av hovrätten. Foto: Per Leandersson/SVT

Hovrätten friar läkare: Inte olagligt att skriva ut botox på recept till sig själv

Uppdaterad
Publicerad

Den stafettläkare som skrev ut botox på recept åt sig själv och fyra andra personer, frias av hovrätten i Sundsvall. Där med slipper han att betala ett skadestånd på drygt en halv miljon kronor till region Stockholm och region Uppsala.

Det var för ett år sedan som läkaren dömdes av Hudiksvalls tingsrätt för grovt osant intygande. Tingsrätten bedömde att de 14 förskrivningarna inte var medicinskt motiverade utan ingick ”i ett brottsligt upplägg att gratis kunna hämta ut ett förhållandevis dyrt preparat” genom högkostnadsskyddet.

Stafettläkaren har bland annat arbetat i Hälsingland och för region Stockholm samt region Uppsala.

Omfattas av högkostnadsskyddet

Läkaren överklagade domen till hovrätten i Sundsvall som nu friar honom. Rätten anser att det stämmer att läkaren under ett års tid skrev ut 40 enheter botoxpreparat till sig själv till ett värde av 161 000 kronor och ytterligare 114 enheter åt fyra andra personer för sammanlagt 418 000 kronor.

Hovrätten slår fast att botox är ett läkemedel som omfattas av högkostnadsskyddet. Läkaren kan därför inte kan ha gjort sig skyldig till att skriva ett intyg med osanna uppgifter, som åklagaren har hävdat att läkaren har gjort genom att skriva att kurerna skulle omfattas av högkostnadsskyddet.

Hovrätten har inte kommenterat i sina domskäl om förskrivningarna har bedömts vara medicinskt motiverade eller inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.