Bollnäsfil får fortsätta att produceras i Gävle Foto: Arkiv

Bollnäsfil behöver inte tillverkas i Bollnäs

Publicerad

Falköpings mejeri ansåg att Bollnäsfil är ett vilseledande varumärke eftersom filen inte tillverkas i Bollnäs utan i Gävle. De anmälde därför Gefleortens mejeri till Patent- och registreringsverket (PRV). Verket avslår dock anmälan.

Bollnäsfilen utvecklades i Bollnäs på 1950-talet i Bollnäs på ortens lokala mejerie. År 2000 flyttades produktionen från Bollnäs till Hedemora när Milko köpte upp verksamheten. Efter Arlas sammanslag med Milko hamnade varumärket Bollnäsfil hos Gefleortens mejeri i Gävle efter ett utslag från Konkurensverket.

Falköpings mejeri anmälde

Nu har Falköpings mejeri anmält varumärket eftersom de menar att det är vilseledande att filen heter Bollnäsfil men inte produceras i Bollnäs.

I en skrivelse svarar Patent- och registreringsverket att det inte är vilseledande att Bollnäsfil tillverkas i Gävle. Gefleortens mejeriförening, som får behålla varumärket. Falköpings mejeri hade protesterat, men enligt PRV vet den normalt informerade filkunden att tillverkningen inte är avhängig en viss ort.

Varumärket Bollnäsfil är på väg att tas över av Kavli, men produktionen ska fortsätta i Gävle.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.