Så här ser den lilla jubileumsbocken ut Foto: SVT

Intelligent kamerabevakning av Gävlebocken

Uppdaterad
Publicerad

I år fyller julbocken i Gävle 50 år och för att skydda den från att bli lågornas rov tar man till intelligent kamerabevakning.

Eftersom det är 50-årsjubileum är det kanske litet extra viktigt att bocken får stå kvar i år. Och Gävlebockens talesperson Maria Wallberg berättar att man har anlitat ett företag för att sköta bevakningen av bocken. Det sker genom en kamera som som registrerar rörelse i bild. Signalen skickas vidare till larmcentral som reagerar om någon rör sig i området.

– Det blir en mycket snabbare hantering av larmet än tidigare. Så vi är jätteglada att vi kan utveckla säkerheten.

Gävlebocken

Förutom att det kommer att satsas litet extra när det gäller julbelysning och kringarrangemang så har det dessutom tagits fram en särskild jubileumsbock i miniatyr.

– Den kommer att säljas på Gävle Turistbyrå för att hedra Gävlebocken och för att man ska minnas hans 50-årskalas, avslutar Maria Wallberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet