Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Såhär kan de nya vindsnurrorna se ut från Korpåsen. Den vänstra bilden är ett fotomontage. Flera av invånarna kring Svågadalen var positiva till elproduktionen. Foto: Holmen Energi/SVT

Boende i Svågadalen fick provlyssna på planerade vindkraftparken: ”Inte alls störande”

Uppdaterad
Publicerad

Under fredagen höll Holmen Energi öppet hus för att informera om den planerade vindkraftparken Tigerberget i norra utkanten av Svågadalen. Bland annat fick besökarna höra hur en vindsnurra låter på nära håll.

De besökare som SVT träffade på Holmens herrgård i Hedvigsfors var positiva till vindkraftsplanerna på Tigerberget.

– Vi fick information om forskningen kring vindkraft och det verkar inte ha någon större påverkan på vilt, säger Kenneth Kalén.

Han bor i Svågadalen och är vice ordförande i Tigers jaktområde, just där vindkraftparken är planerad.

– Jag tror att vindkraftsparken blir bra för miljön. Vi måste ju släppa till och inte bara säga nej, det kommer inte att funka för vi behöver ju el, säger hustrun Lisa Kalén.

Samråd

Holmen Energi hade bjudit in invånare kring Svågadalen på samråd om den planerade vindkraftsparken. Där fick de se bilder, lyssna på ljud och ta del av planeringen av projektet. Dessutom gavs tillfälle att komma med synpunkter.

– Det känns bra att få komma med den här satsningen på fosilfri el, inte minst i Hälsingland som är en så viktig plats för Holmen, säger Filippa Giertta, projektledare på Holmen Energi.

Tanken är att Holmen Energi lämnar in sin ansökan om Tigerbergs vindkraftpark till Länsstyrelsen efter sommaren 2023.  

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.