Byföreningen i Lingbo överklagar länsstyrelsens nej till skyddsjakt på varg. Foto: SVT

Därför vill byföreningen ha skyddsjakt på varg: ”Lingbo lider av psykisk ohälsa”

Uppdaterad
Publicerad

I augusti ansökte Lingbo byförening om skyddsjakt på varg men länsstyrelsen avslog ansökan. Föreningen menar att invånarna i Lingbo lider av psykisk ohälsa på grund av vargens närvaro – något som länsstyrelsen inte tar hänsyn till i bedömningen.

Det var i början av augusti som byföreningen i Lingbo ansökte om skyddsjakt på varg efter angrepp på tamdjur och återkommande besök inne i byn. I sin ansökan hänvisade byföreningen till att byborna utsätts för stress och psykisk ohälsa. Men ansökan avslogs då den inte uppfyllde kriterierna.

– Jag är mest orolig över barnen. Barn ska vara utomhus och leka men det vågar man inte för att vi har varg som springer runt, säger Peter Löfstrand, boende i Lingbo.

”Riktigt obehagligt”

I ansökan står det bland annat att invånarna inte lämnar barnvagnar ute, inte låter barnen leka för långt bort och inte kan ta promenader ensamma genom byn utan att behöva prata högt i telefon.

– Det är obehagligt, riktigt obehagligt att ha vargen för nära inpå, säger Inger Kalmering, ordförande i Lingbo byförening.

Hon menar att varg observeras dagligen i Lingbo och att det har skett en ökning i sommar.

För få angrepp och observationer

Av länsstyrelsens avslag framgår det att observationerna och angreppen i byn varit för få under året, och den psykiska ohälsan tas inte med i bedömningen.

– Det är svårt för mig att säga att deras psykiska ohälsa inte är befogad. Men utifrån den fakta som finns och hur vargar beter sig mot människor, så är det inte befogat att vara rädd för att den ska gå på människor, säger Sara Waern, vilthandläggare på länsstyrelsen.

Nu överklagar byföreningen.

– Vi får helt enkelt rada upp observationerna och ta fram bilder på vargangreppen, säger Inger Kalmering.

• Det har under 2020 skett ett dokumenterat angrepp på tamdjur i Lingbo, den 31 juli 2020.

• Utifrån vad som rapporterats in från allmänheten till länsstyrelsen, fanns vid beslutsdatum 12 stycken observationer rapporterade i Skandobs, rapportsystemet för stora rovdjur.

• Länsstyrelsen har endast en synobservation som är bedömd som säker och den är från den 2 augusti 2020.

Källa: Länsstyrelsen Gävleborg

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.