En av fyra svenskar har någon gång utsatts för ett IT-brott. ”Byt lösenord ofta”, är ett av polisens tips. Foto: TT/SVT

It-brotten ökar – en av fyra har blivit utsatt

Uppdaterad
Publicerad

En av fyra svenskar har någon gång blivit utsatta för ett it-brott. Det är framförallt stölder av lösenord och kapningar av kortuppgifter det handlar om. Ha unika och starka lösenord och lagra inte dina kortuppgifter hos företagen när du handlar på nätet är polisens råd.

– Jag byter aldrig lösenord. Jag är för lat, säger Elin Tröjbom.

Men hon är inte ensam. En ny undersökning visar att en av fyra någon gång har blivit utsatta för ett it-brott.

Kortuppgifter stjäls och säljs vidare

Det är just i telefonen bedrägerierna nu växer enligt polisen. Vi handlar gärna på nätet med telefonen och låter då företagen oftast spara våra kortuppgifter. Kortuppgifter som sedan stjäls och säljs vidare på nätet.

Efter några månader kan du upptäckta att någon handlat i ditt namn och tömt kontot.

”Ha unika och starka lösenord”

Polisens och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap satsar nu på en informationssäkerhetsmånad för att informera om it-brotten. Brottsligheten ökar hela tiden och bedragarna finns både i Sverige och utomlands.

– Man ska ha unika och starka lösenord till sina viktigaste konton. Välj gärna ett svårt lösenord och aldrig ett lösenord med ditt eget namn eller någon familjemedlems, säger Lotta Mauritzson vid polisens nationella bedrägericentrum.

It-brotten ökar med e-handeln

Då näthandeln ökar så sprider sig även brottsligheten dit.

– Lagra aldrig dina kortuppgifter hos företagen även om de erbjuder det och det är ett bekvämt sätt att handla. Skriv istället in dina kortuppgifter vid varje köp. Följer du de här råden är risken liten att du skall drabbas av it-brott, säger Lotta Mauritzson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.