Det var i september förra året som mordet ägde rum i Andersberg, Gävle. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

”Jag blev hotad med pistol och tvingades byta kläder”

Uppdaterad
Publicerad

Mycket tårar från både anhöriga och den åtalade 22-åringen präglade den första rättegångsdagen kring knivdådet i en närbutik i Gävle.

Det var i september förra året som en 25-årig man brutalt knivdödades inne i en närbutik i Andersberg. En timme efter knivdådet greps en 22-årig bekant till mannen som vittnen utpekade som den som utfört dådet. 22-åringen har nekat till brottet, men har vägrat berätta något för polisens förhörsledare varför han syns på övervakningskameror och varför det hittades blodiga kläder och en kniv i hans hem.

Snyftande

Under rättegången berättade 22-åringen dock en rätt så trasslig historia om hur han av en ytligt bekant och ytterligare en person hotats med pistol. Tvingats byta kläder med den ytligt bekante och sedan tvingats leta reda på offret. Därefter ska den ytligt bekante och 25-åringen ha hamnat i ett bråk där det användes en kniv mot 25-åringen. Vid flera tillfällen under berättelsen, och i åklagarens efterföljande förhör, snyftade 22-åringen till.

Ovanligt skadestånd

Målsägandebiträdet yrkar på sammanlagt 246 000 kronor i skadestånd för familjen. I yrkandet ingår det skadestånd till 25-åringens då ofödda dotter, något som det inte finns någon rättspraxis för i domstol.

Hör målsägadebiträdet berätta om familjens trauma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.