Så blev Mora Träsk barnens favoriter

Uppdaterad
Publicerad

Mora Träsk kan närmast beskrivas som en sorts institution i svensk barnunderhållning men när Leif Walter drog igång bandet 1971 var det snarare som ett mångsysslande rockband.

Redan 1974 var bandet med i Sveriges Televison i samband med att de spelade in sin första LP-skiva i källaren under Bäckströms musikaffär i Sandviken. Då var det en blandad kompott av bland annat visor och rock som gällde. Men det kom allt mer att handla om barnmusik och 1982 fick Mora Träsk chansen att spela in barnprogram för SVT:s Halvfem och sedan rullade det på med ett flertal teve-program, otaliga spelningar och över en miljon sålda skivor.

Möter nya generationer

Till sommaren blir det 45 år sedan Leif Walter drog igång bandet och ett 25-tal skivor och över 6000 konserter senare rullar Mora Träsk fortfarande runt i landet. Och möter hela tiden en ny publik:

– De som var små när de såg oss första gången på 80-talet har blivit föräldrar och så tar de med barn och sen barnbarn och tittar på vad dom tyckte var roligt.

Barnen får sämre kondition

Under lång tid bestod Träsket av Leif Walter och Gert Ove ”Pricken” Smedlund men efter en avskedturné 1999 fortsatte Walter med Daniel Lindblom. Nu när man är ute på turné är det oftast Felix André som spelar gitarr. Men frågan är hur länge Leif Walter orkar hålla på?

– Man tar ju ett år i taget i den här åldern. Jag är 67 år nu men det är väl det här som håller mig i trim. Och så vill man att nya generationer håller sig i trim. Men jag tycker att jag märker en liten konditionsförsvagning. De börjar tappa sugen mot slutet av föreställningen, så var det inte förr! Det är väl för mycket iPad, säger Leif Walter med ett skratt.

– Jag håller på så länge det är roligt och jag får ju leka på jobbet. Det är inte många som får det!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.