Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Rikard Berglin / SVT

”Jag hann tänka att det var aliens” – mystisk grönt ljusfenomen sågs av många

Uppdaterad
Publicerad

Ett grönt ljusklot färdades över himlen – fenomenet iakttogs över stora delar av Sverige, även i Finland och Norge. Troligtvis var föremålet en meteor på besök från Jupiter.

– Jag och min fru satt på altanen och rökte. Det lyste på bra och gick som en båge bakom träden. Vi såg den båda två och vi blev lika förvånade, säger Tobias Enholm från Gävle. Han är ett av många ögonvittnen runt om i landet.

Ljusstark meteor

Enligt Eric Stempels, astronom vid Uppsala universitet, så handlar det med all sannolikhet om en bolid – en ovanligt ljusstark meteor. Baserat på banan som rymdstenen tog genom atmosfären tror han att den har sitt ursprung i asteroidbältet mellan Jupiter och Saturnus.

– Jag tror att föremålet kan ha varit knytnävsstort och färdades i en hastighet av 20 kilometer per sekund.

Det gröna sken som boliden utstrålade kommer, enligt Eric Stempels, inte från själva rymdstenen, utan från jordens atmosfär. När ett föremål träffar atmosfären i hög hastighet värms gaserna framför föremålet upp och börjar glöda grönt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.