David Björkryd, 11 år från Eskilstuna, vet vad han vill bli – topp tio i världen i pingis. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Framtidens pingishopp: ”Jag ska bli topp tio i världen”

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte alla elva- och tolvåringar som vet vilka mål de har i livet – men det vet pingisspelarna David Björkryd och Simon Lundquist.

Sverige har stolta traditioner i pingis, även om framgångarna internationellt varit lite si och så under de senaste årtiondena. Men det finns framtidshopp, och de tränar i Söderhamn mellan jul och nyår.

– Jag ska bli topp tio i världen, säger David Björkryd, som är 11 år spelar för Eskilstuna BTK.

Han räknas som en av landets mest lovande pingisungdomar.

Nationell samling

– Jag vill komma med i det svenska landslaget och spela de stora turneringarna, säger Simon Lundquist, 12 år, som spelar för Söderhamns UIF.

Simon har pingisen i generna. Pappa heter Fredrik och farbror heter Jens, båda välkända pingisprofiler.

Det är ett dryga 40-tal pingisungdomar och juniorer från hela landet som tränar i SUIF:s lokaler i Söderhamn, där de också bor och sover under lägret. För landslagsledningen är de här samlingarna mycket viktiga.

Tror på världsmästare

– De är grymt viktiga. Vi måste samla dem många gånger per år eftersom vårt skolsystem inte medger samma sorts träning och möjligheter som våra konkurrenter i utlandet som tränar betydligt fler timmar än vi, säger förbundskaptenen och söderhamnaren Peter Lundqvist.

– Inom tio år tror jag att vi har en svensk världsmästare. Det är ett måste för pingisen, så fort det finns en fixstjärna får idrotten mer uppmärksamhet i media.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.