Stefan Löfven om skogsbränderna: ”Jag tycker att det fungerade förhållandevis bra”

Uppdaterad
Publicerad

Statsminister Stefan Löfven var på plats vid den stor konserten i Kårböle som anordnats för att hylla de som jobbat mot skogsbränderna, och för att hedra de som som drabbats.

Han menade att med lite perspektiv, till sommarens dramatiska veckor, att brandbekämpningen i sommar fungerade förhållandevis bra.

– Men vi måste bli bättre i Sverige på att hantera extremväder i framtiden, sa Löfven.

På frågan vem som ska ta det övergripande ansvaret vid sådana här situationer, som sommarens skogsbränder, så menade statsministern att det är samhället som ska ta det stora ansvaret.

– Till exempel har vi startat sex nya utbildningar för de som vill bli deltidsbarndmän. Tidigare fanns det bara två sådana utbildningar i landet. Nu finns det åtta.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Utbildning till deltidsbrandman

Utbildningen genomförs av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) och innehåller mycket du kan ha nytta av även i det ordinarie arbetslivet.

Utbildningen för att bli deltidsbrandman pågår sammanlagt sex veckor och består av två kurser.

Den första kursen är på 2 + 1 veckor och den andra kursen är 3 veckor, den första och andra kursen är inte sammanhängande.

Den första kursen, Kommunal räddningstjänst, består i sin tur av två delar där den första delen är på två veckor och genomförs på någon av MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB erbjuder.

Den andra delen genomförs på den lokala räddningstjänsten och är en vecka lång.

Den andra kursen, Räddningsinsatsen, är på tre veckor och genomförs på någon av MSB:s skolor i Revinge eller på Sandö eller på någon av de sex regionala utbildningsplatser som MSB erbjuder.

Källa: SKL och MSB via blideltidsbrandman.nu

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.