Järnvägsmuseum byter ägare

Uppdaterad
Publicerad

Sveriges Järnvägsmuseum i Gävle blir en del av Statens maritima museer där bland Vasamuseet ingår – om regeringen får som den vill.

Idag väntas regeringen besluta att Statens maritima museer förbereder ett övertagande av Gävlemuseet som då är tänkt att lämna Trafikverket för att istället lyda under Kulturdepartementet.

Det är en viktig förändring för Sveriges Järnvägsmuseum som varit en udda fågel inom Trafikverket.

– Nu blir det ju kärnverksamhet. Det är kulturdepartementet som ansvarar för museer generellt, så det är logiskt att nu när man ser över museisektorn också tar ansvar för transporternas kulturarv, säger museichef Robert Sjöö.

Inga nedskärningar planeras

Det är inte tänkt att det ska bli några personalnedskärningar om sammanslagningen blir av och Robert Sjöö ser stora fördelar för järnvägsmuseet.

– Det finns jättestora samordningsvinster och för den klassiska museala verksamhet här så är det ett jättelyft. Det finns stor kompetens på de maritima museerna vad gäller samlingsförvaltning och forskning. Det innebär en starkare stödfunktion för oss.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.