”Man får hitta vägar att få vardagen att bli lite lyxigare” – hör Jonas Larsson berätta om vad han lärt sig, fått vardagen att fungera och vad han vill göra när pandemin är över. Foto: Arvid Jansson/SVT

Destilleri i Järvsö kokar desinfektionsmedel: ”Vi kör dygnet runt”

Uppdaterad
Publicerad

Bristen på desinfektionsmedel inom sjukvården i Hälsingland är stor, precis som i resten av landet just nu. Det gör att ett destilleri utanför Järvsö har bromsat all produktion av alkoholhaltiga drycker, och istället börjat tillverka ytdesinfektionsmedel.

Destilleriet anmälde till MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, att de hade kapacitet att tillverka desinfektionsmedel. Sedan dröjde det inte länge innan sjukvården hörde av sig. 

– Ibland ringer det från avdelningar på sjukhusen om att de behöver desinfektionsmedel, säger Jonas Larsson, Destilleriägare.

Coronaviruset i Gävleborg

Kokar dygnet runt

Produktionen av ytdesinfektion går nu dygnet runt, vilket resulterar i flera hundra femlitersdunkar i veckan. ​

– Så länge det behövs kommer vi att köra ut så mycket som vi kan, vi kör dygnet runt, säger Jonas Larsson. 

Destilleriet tjänar vanligtvis betydligt mer pengar på sin vanliga produktion. I takt med att efterfrågan på drycksprit har sjunkit under coronakrisen, gör produktionen av ytdesinfektion åtminstone så att verksamheten kan hållas flytande.​

– Jag vet inte hur länge vi kör på. Än så länge har vi fler förfrågningar än vad vi klarar av, säger Jonas Larsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet