Joan Baez och Koma NurDil får första Joe Hill-priset

Uppdaterad
Publicerad

En lokal och en världskänd artist fick de första Joe Hill Memorial Music Award när det delades ut på fredagskvällen. Amerikanska Joan Baez och svenskurdiska bandet Koma NurDil.

Koma Nurdil  har sitt ursprung i Kurdistan och är verksamma i Gävle-Sandviken-regionen. I motiveringen står det bland annat:

”Koma NurDil tar i sina melodier och sånger på flera språk, ställning för de undertrycktas kamp för frihet och rättvisa.”

Koma NurDil uppträdde också när priset delades ut på festivalen Gefle Gas i kväll.

– Det är ett musikpris i Joe Hills anda, säger Claes Olson.

Stod för solidaritet

– Han var en humanist som stod för solidaridet och för de underrtycktas rätt. Då var de kanske i första hand industriarbetarklassen som var de undertryckta. I dag kan det handla om invandrare, emigranter eller flyktingar, säger Claes Olson.

– Så vi kräver ett samhällsengagemang av pristagaren. Det är första året i år och det sitter fint att dela ut det i en industriarbetare lokal som de här gamla gasklockorna är. Det är tänkt att bli ett årligt pris och delas ut varje år i fortsättningen.

Välkänd folksångerska

Amerikanska folksångerskan Joan Baez har i över 60 sjungit egna och andra protestsånger, bland annat ”Balladen om Joe Hill” som hon sjöng på Woodstock-festivalen 1969.

Motiveringen till att Baez får priset:

Med sin klara stämma har hon fängslat miljontals lyssnare, inte bara med sina framträdanden på den stora Woodstock-festivalen och den globalt tv-sända Live Aid-galan, utan även i alla de många mindre – men för den skull inte mindre viktiga – konserter, stödgalor, möten och andra sammanhang hon regelbundet har medverkat i. Joan Baez samhällsengagemang är lika genuint som hennes musikalitet, vilket gör henne till en ytterst välförtjänt pristagare av vår första Joe Hill Memorial Music Award, skriver man bland annat i motiveringen.

Joe Hill Memorial Music Award

Visa

Priset har instiftats för att hedra minnet av Joe Hill – född Joel Emmanuel Hägglund 7 oktober 1879 i Gävle, avrättad 19 november 1915 i Salt Lake City.

Priset uppmärksammar personer som arbetar på musikens område i Joe Hills anda och utifrån dennes grundläggande värderingar. Pristagarnas betydelse inom musiklivet skall ligga i fokus, men i valet av dessa skall även personernas samhällsengagemang och kulturpolitiska gärning vägas in.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer