Foto: SVT Grafik

Jordskalv skakade Gävle

Uppdaterad
Publicerad

Ett jordskalv som mätte 3,1 på Richterskalan skakade om Gävle på juldagskvällen. Enligt seismologen Björn Lund är det inte omöjligt att fler skalv är att vänta.

Klockan var 22.22 när marken började skaka. Enligt USGS, United States Geological Survey, inträffade skalvet en mil under marken och nådde en magnitud på 3,1.

Centrum för skalvet ska enligt USGS ha varit ungefär två mil norr om Gävle och ett par personer hörde av sig till SVT Gävleborg för att berätta. En person skriver att det: ”Skakade rejält några sekunder här i Hille” och en annan hur: ”Hela huset skakade – kändes som en bil körde in i huset!”.

Seismologen Björn Lund på Uppsala Universitet säger till Sveriges Radio P4 Gävleborg att fler skalv kan vara att vänta:

–  Vi hade väl kanske trott att efter oktoberskalvet på 3,0 med efterföljande efterskalv, som faktiskt också kändes, att det skulle lugnat ner sig nu, men det verkar det inte ha gjort. Det är inte alls omöjligt att det blir några skalv till, säger han till P4 Gävleborg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.