Ambulans, Region Gävleborg Foto: Erik Engelro/SVTVisa alla (4)
Visa alla (4)

Jourpassen försvann – men fortsatt missnöje inom ambulansen

Uppdaterad
Publicerad

Det jäser på många håll inom ambulansverksamheten i Gävleborg trots att man i det nya avtalet blev av med de jourpass som Regionen Gävleborg tidigare införde.

Stridsfrågan om jourpassen slutade med att Region Gävleborg gav vika. Från och med april nästa år försvinner de, enligt det avtal regionen och Vårdförbundets förhandlare skrev under för en vecka sedan. Det var en nöjd Lilian Hultin i förbundets styrelse som tillsammans med arbetsgivare presenterade avtalets detaljer för SVT Gävleborg.

Men för Vårdförbundets förtroendevalda ute i verksamheten ter sig avtalet annorlunda. Jennie Jonsson, som arbetar i Sandviken, får signaler om att missnöjet fortsätter.

– I stället för att ta bort jouren rakt av har man använt sig av den i förhandlingarna, säger hon, och menar att det på sikt kan leda till hennes arbetskamrater i Gävleborg kan komma att släpa efter när det gäller villkoren och lönerna som anställa vid ambulansen i andra län har.

”Har bra söktryck”

Jennie Jonsson är inte övertygad om att ambulanssjukvården i Gävleborg i ett slag kommer att ses som en attraktivare arbetsplats.

– Jag har svårt att se det med det här avtalet vi fick nu.

Region Gävleborg gör en annan tolkning

– Vi har ett bra söktryck. Och vi har försökt följa det centrala avtalet för nattarbete och arbetstid, säger Walentin Lindholm, ställföreträdande chef för ambulanssjukvården.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer