Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att skadorna på den lilla bocken efter branden. Foto: Roger Nilsson

Julbock i Gävle sattes i brand – släcktes direkt av polis

Publicerad

Någon försökte elda upp den lilla julbocken på Slottstorget i Gävle, natten mot söndag. En polispatrull ryckte dock in och släckte branden. Både den lilla och stora bocken står alltså kvar på torget.

Vid klockan 02.42 kom larmet. En julbock i Gävle stod i brand. En snabbt agerande polispatrull kunde dock rycka in omedelbart.

– Någon hade då försökt elda upp den lilla bocken. Den står liksom bredvid den stora bocken, säger Susanne Sjögren, RLC-befäl vid polisen region mitt, och fortsätter:

– Det hade börjat brinna, men polispatrullen lyckades släcka den själv.

Majoriteten av de över 50 julbockar som ställts upp i Gävle det senaste halvseklet har brunnit ned. I år står den dock fortfarande intakt, och bevakas dygnet runt. Den lilla julbocken, en bit bort från storbocken, åtnjuter inte samma tunga övervakning.

Hittade man som gömde sig

Efter ingripandet började polisen att leta efter eventuella misstänkta i Gävlenatten. Ett antal personer kontrollerades, dock utan framgång.

– När vi lämnade platsen så ringde väktare till polisen. De hade sett en person som verkade gömma sig, Susanne Sjögren till SVT Nyheter.

Personen i fråga visade sig vara en man född 1996. Polisen anträffade den unge mannen vid den så kallade SOS-kiosken, knappt 1,5 kilometer från Slottstorget.

 – Vi vet inte i nuläget om det är han, men han fick följa med polisen för att sova ruset av sig i alla fall, säger Susanne Sjögren.

Den lilla julbocken i Gävle har nu en brännskada på vänster framben. Den stora bocken står kvar oskadd.

Kort historik: Gävlebocken

Visa

I år är det 52:a året som Gävlebocken sätts upp. Vid 29 tidigare tillfällen har den brunnit, 7 gånger har den utsatts för andra attentat.

Den första bocken byggdes 1966 – och eldhärjades redan samma år. Sedan dess har den brunnit eller blivit vandaliserad vid flera tillfällen.

1976 körde en raggarbil sönder den och 2009 sattes webbkamerorna ur spel i en hackerattack, så att de som brände ner den inte fastnade på bild. En gång blev den nedbränd av en amerikan på besök i Gävle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Gävlebocken

Mer i ämnet