Gävlebocken på Slottstorget i Gävle invigdes traditionsenligt på första advent 2015. Foto: Pernilla Wahlman / TT

Julbockens död – Gävlebornas bröd

Uppdaterad
Publicerad

För 50:e gången i rad vaknar snart den världsberömda Gävlebocken till liv igen. Hur länge bocken kommer att överleva i år är det ingen som vet, men frågan är om inte bocken är mer värd som död.

Det faktum att världens största och mest kända julbock fyller 50 år ska naturligtvis firas stort i Gävle med diverse artister och upptåg.

– Det blir ett stort gratiskalas den 27 november, den första advent, då bocken traditionsenligt invigs, säger Maria Wallberg, bockens talesperson vid Gävle kommun.

Gävlebocken

Allt började 1966 då reklammannen Stig Gavlén kläckte idén att sätta upp en 13 meter hög julbock på Slottstorget i Gävle. I dag, 50 år senare, har bocken blivit Gävle kommuns främsta vapen för att locka turister under vinterhalvåret. I dag finns bocken både på Facebook och Instagram, för att inte tala om Twitter där den har runt 10.000 följare.

Investering

Men om det smakar, så kostar det. I år beräknas Gävle kommun lägga ner 2,3 miljoner kronor av invånarnas pengar på festen samt på uppbyggnad, drift och marknadsföring av själva bocken.

– Det här är pengar vi räknar med att få igen flera gånger om. I år till exempel kommer minst sju amerikaner i tre olika sällskap till invigningen, säger Maria Wallberg.

Som bekant har bocken utsatts för sabotage och brunnit upp nästan varje år, ända sedan start, något som har varit en starkt bidragande orsak till bockens – och därmed Gävles – berömmelse. Den brinnande bocken har blivit ett fenomen.

Frågan uppstår då om det inte även ligger i kommunens intresse att bocken går upp i rök, för att inte intresset och därmed ett av Gävles bästa varumärken på sikt ska gå samma öde till mötes.

– Det är klart att vi förstår att bränderna har bidragit till bockens berömmelse. Det är 120.000 människor från 120 länder som via webbkamerorna följer bockens öde. Men det är absolut inget vi vill ska hända. Vi skyddar den så gott vi kan, säger Maria Wallberg.

Har brunnit 30-tal gånger

Nytt för i år är att man har rörelsedetektorer i närheten av bocken för att kunna upptäcka eventuella sabotörer så snabbt som möjligt.

Av de 49 gånger som bocken hittills har rests har den bara klarat sig helskinnad ett 15-tal gånger. Den första bocken klarade sig ända till nyårsafton, men sedan dess har det gått allt ifrån timmar till veckor till dess att någon tuttat på. 1970 hann den bara stå i sex timmar, medan den förra året klarade sig ända till den 27 december.

Värt att notera är att år 2007 impregnerades halmen med flamskyddsmedel, något som gjorde att bocken överlevde. Men varför kommunen inte fortsätter att impregnera bocken kan Maria Wallberg inte svara på.

– Det vet jag faktiskt inte, säger hon.

Raggarbilar och bränder

I år är det 50 år sedan den första julbocken i Gävle vaknade till liv. Endast ett 15-tal gånger har den klarat sig helskinnad över jul- och nyårshelgerna. Här är några minnesvärda årtal:

1966: Den första bocken reses på initiativ av reklammannen Stig Gavlén. Brändes ner på nyårsnatten.

1970: Bocken brändes ner efter bara sex timmar.

1971: Köpmännen, som tidigare stod bakom bocken, tröttnade och slutade med bockverksamheten.

1972: Bocken sjönk ihop på grund av sabotage.

1976: En raggarbil körde sönder bocken.

1985: Den 12,5 meter höga bocken hamnar för första gången i Guinness rekordbok.

1988: Bocken blir ett spelobjekt på brittiska oddslistor.

1996: För första gången vaktas bocken av webbkameror.

2001: Bocken bränns av en 51-årig amerikansk turist.

2009: Långgående planer på att kidnappa bocken med en helikopter avslöjas.

2014: Bocken besökte Zhuhai City i Kina, då Gävles systerstad sedan fem år tillbaka.

Källa: Visit Gävle

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Gävlebocken

Mer i ämnet