Maja Mattsson, elev på Bromangymnasiet. Foto: Robin Herzog/SVT

Bromangymnasiet i Hudiksvall stängs på grund av coronasmitta

Uppdaterad
Publicerad

Elever och anställda på gymnasiet tvingades utrymma skolan vid 14-tiden på måndagseftermiddagen. Bakgrunden är att en person som vistats på skolan under perioden 9-12 mars visat sig ha sjukdomen covid-19. Det finns risk att den personen kan ha smittat andra.

Samtliga elever och anställda på skolan uppmanas att vara hemma i 14 dagar. Uppmaningen gäller från och med 16 mars. Andra personer som bor med de direkt berörda, till exempel syskon och föräldrar, omfattas inte av smittskyddsläkarens uppmaning.

– Det är inte främst risken för svår sjukdom hos de som vistats i lokalerna som är skälet till denna uppmaning. Skälet är att förhindra lokal smittspridning i Hudiksvalls kommun, säger Region Gävleborgs smittskyddsläkare Signar Mäkitalo.

Coronaviruset i Gävleborg

Aktuellt med hemundervisning

Om en enskild individ inte följer denna skyddsplikt kan smittskyddsläkaren besluta om karantän enligt smittskyddslagen.

Eleverna uppmanades att ta med alla skolböcker och datorer när de lämnade skolan. Orsaken var, enligt eleverna som SVT varit i kontakt med, att lärarna sa att det kan bli aktuellt med hemundervisning.

Hör Maja Mattsson, elev på Bromangymnasiet, i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet