Här är ett av bevisen mot den misstänkte mannen. Övervakningsbilder som visar hur en person tänder på halmbocken. Foto: Polisens förundersökning/Visit Gävle

Kalmarbo åtalas för bockbränningen – bilder av hur Gävlebocken fattar eld ett av åklagarens bevis

Uppdaterad
Publicerad

Den Kalmarbo i 40-årsåldern som suttit häktad misstänkt för att ha bränt ner Gävlebocken åtalades på torsdagen för grov skadegörelse. Mannen nekar till brott.

På torsdagsmorgonen lämnade åklagare Micael Dahlberg in åtalet mot den Kalmarbo i 40-års åldern som misstänks för att ha tänt på Gävlebocken natten mot den 17 december.

Mannen greps inte långt ifrån brandplatsen efter att vittnen från kommunens hemtjänst sett honom stå och byta om kläder innanför staketet till Gävle slott.

Åklagaren har tagit fram en del bevisning mot mannen. Bland annat finns det övervakningsbilder på en person som tänder på bockens ena ben. Bilder som också visar den personens ansikte.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Så mycket brann bocken innan räddningstjänsten kom till platsen. Foto: Privat

Känd person i Gävle

Av förundersökningen framgår det att den åtalade Kalmarbon är en känd person i Gävle. Flera av de väktare som förhörs av polisen har träffat på honom tidigare i olika sammanhang.

De poliser som grep den misstänkte vittnar om att han luktar kraftigt av eldsvåda och fotogen. Han har också sotiga händer.

Mannen bär också en liknande tröja som syns på den person som tänder på bocken på övervakningsbilderna.

Nekar till brott

I förhör förklarar mannen att han gick förbi den lilla bocken som också fattat eld och det är därför han luktar brandrök. Soten förklarar han med att han använder sina fingrar till att släcka den pipa som han röker. Han medger att det finns vissa likheter med de kläder och skor som han har och som syns på övervakningsbilderna. Men vidhåller i alla förhör att det inte är han som syns på bilderna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Gästrike räddningstänst/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.