Foto: TT

Både ja och nej till vargjakten

Uppdaterad
Publicerad

Kammarrätten i Sundsvall gav i tisdags klartecken för vargjakt i Dalarna och Gävleborg.
Men kollegorna i Göteborg och Stockholm säger däremot nej till jakt i Värmlands, Västmanlands och Örebro län.

-Jag kan förstå om folk tycker att det verkar konstigt att två kammarrätter kan komma fram till olika beslut men varje domstol gör en självständig bedömning, säger Mikael Ocklind, kammarrättsråd vid kammarrätten i Göteborg, till TT.

Kammarrätten i Sundsvall upphävde i tisdags förvaltningsrättens beslut om inhibition, det vill säga tillfälligt stopp, av Naturvårdsverkets jaktbeslut. Något som innebär att jakten i nuläget kan starta på lördag i Gävleborg och Dalaran.

Ingen jakt

I Göteborg valde kammarrätten att inte ge prövningstillstånd för överklagandena av inhibitionsbesluten om vargjakt i Värmlands och Örebro län. Det betyder att någon jakt tills vidare inte får ske i de båda länen. Handläggningen av det ärendet fortsätter i förvaltningsrätten i Karlstad.

– Vi har inte funnit någon anledning att ändra förvaltningsrättens beslut. Någon mer motivering behöver vi inte ge, säger Mikael Ocklind.

Och sent på onsdagseftermiddagen kom beskedet om att kammarrätten i Stockholm avslår överklagandet gällande Västmanland. Det innebär att förvaltningsrättens beslut om att inte tillåta vargjakt där tills vidare gäller.

Till högre instans

Tidigare under dagen överklagades kammarrätten i Sundsvalls beslut att upphäva inhiberingen av bland annat föreningen Wolf Association. Ärendet ska nu granskas av Högsta förvaltningsdomstolen.

Svenska Jägareförbundet anser att det råder kaos i vargförvaltningen.

”Att domstolarna gör helt olika bedömningar visar att de inte klarar av att ta till sig och värdera all information som parterna tillför målen”, skriver Torbjörn Lövbom, ordförande i förbundets rovdjursråd, i ett pressmeddelande.

– Jag kan förstå om folk tycker att det verkar konstigt att två kammarrätter kan komma fram till olika beslut men varje domstol gör en självständig bedömning, säger Mikael Ocklind, kammarrättsråd vid kammarrätten i Göteborg som kommit fram till ett annat beslut än kollegorna på kammarrätten i Sundsvall.

Naturvårdsverket gav i mitten av december klartecken för licensjakt på varg i Gävleborgs, Örebro, Värmlands, Dalarnas och Västmanlands län. Totalt skulle 46 vargar få skjutas med början 2 januari.

Beslutet överklagades till förvaltningsrätterna i Karlstad, Falun och Uppsala som 28 och 29 december beslutade om inhibition, det vill säga att jakten ska stoppas i avvaktan på att domstolarna ska pröva överklagandena i sak.

Kammarrätten i Sundsvall upphävde inhibitionsbeslutet för Dalarna och Gästrikland. Kammarrätten i Göteborg lät däremot förvaltningsrättens beslut stå fast för Värmland och Örebro. Kammarrätten i Stockholm kommer inom kort att ta ställning när det gäller Västmanland.

Besluten i kammarrätten har redan överklagats till Högsta förvaltningsdomstolen.

Källa: Naturvårdsverket/TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vargjakten

Mer i ämnet