Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Etnologen Sofia Hedén och hennes kollega Anna Larsdotter på Länsmuséet Gävleborg. Sofia berättar om vad som kan ligga bakom sägnerna om Skarvberget. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Sägnen om troll vid Skarvberget fick nytt liv i sociala medier – etnologen: ”Hört myten från flera håll”

Uppdaterad
Publicerad

När politikern Henrik Olofsson (SVP) delade ett inlägg på Facebook, där han berättade att han fått ett mystiskt fel på bilen vid Skarvberget mellan Gävle och Hagsta, drog kommentarer igång som antydde att ockulta skeenden kunde ligga bakom det som inträffat. Det var tidningen Ljusnan först med att berätta. Sofia Hedén, etnolog på Länsmuséet Gävleborg, berättar vad som kan ligga bakom sådana förklaringsmodeller.

– Sägnen, eller myten, från Skarvberget har jag hört från flera håll, berättar etnologen Sofia Hedén.

I klippet ovanför berättar hon om vad som kan ligga bakom sägner som den om Skarvberget.

Olycksdrabbad vägsträcka

Efter att nya E4 drogs vid Skarvberget i slutet av 80-talet drabbades vägsträckan mellan Hagsta och Gävle av en hel del allvarliga olyckor, flera med dödlig utgång. Det började viskas om att troll eller någon annan slags småfolk var inblandade. Omkring tio år senare byggdes vägen om till trefilsväg med vajerräcke.

Hur olycksdrabbad har vägen varit sedan dess? Vår reporter Jan-Peter Eriksson berättar i klippet nedanför.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Här är historien bakom mystiken om Skarvberget. Foto: Jan-Peter Eriksson/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.