Sandvik Material Technology byter namn till Alleima. Foto: TT

SMT byter namn – blir Alleima och börsnoteras

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Sandvik Material Technology, SMT, knoppas av från Sandvik-koncernen och byter namn. Beslutet fattades under Sandvik AB:s årsstämma på onsdagskvällen och går nu under namnet Alleima. Bolaget ska också börsnoteras.

– Vi ser mycket fram emot att etablera Alleima som ett fristående börsnoterat bolag och utveckla vår position, säger styrelseordförande Andreas Nordbrandt i ett pressmeddelande.

Rungande majoritet

När aktieägarna samlades för att fatta beslutet var det ingen tvivel om vart skutan skulle styras. När röstningen om huruvuda SMT skulle bilda det nya egna bolaget var färdig stod det klart att ja-sidan vann med 99,99 procent av rösterna, enligt Arbetarbladet.

I samband med namnbytet beslutades också att det nya bolaget ska börsnoteras, vilket enligt planen kommer att hända i slutet av augusti.

SMT har ungefär 5 500 anställda och gör affärer i ett 90-tal länder. Bland annat ligger stålverket i Sandviken under SMT.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.