Marita Söderström startade insamlingen som nu går bäst i landet. Foto: TT/Privat montageVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kärlek från Hofors – rekordinsamlar till barn i krig

Publicerad

Hofors drar in mest pengar i landet till Musikhjälpen. Med 414 714 kronor insamlade är det den största privata insamlingen i Musikhjälpens histora.

En vecka om året, i december, sänder SVT, Sveriges Radio P3 och Radiohjälpen dygnet runt för att lyfta fram en undangömd humanitär katastrof. Musikhjälpen 2016 samlar in pengar för att barn i krig skall kunna gå i skolan.

Bäst i landet på att samla in pengar är Hoforsborna. I skrivande stund har ”Kärlek från Hofors”, som deras insamling kallas samlat in 414 717 kronor. Det är det mesta som samlats in av privatpersoner någonsin i Musikhjälpens historia.
 Initiativtagare till den insamlingen är Marita Söderström.

För att uppmärksamma det besökte musikhjälpens buss Hofors på onsdagen.

– Jag är tagen av alla människor som engagerar sig, sprider ordet och som kämpar järnet. Jag är genuint lycklig för att vi bidrar till bättre liv för många barn, men också sorgsen över att det finns så många barn som lider. Jag är också lite chockad över att så många hakat på en sån vanlig människa som mig, säger Marita Söderström. 

Varför tror du insamlingen haft så stor genomslagskraft?

– Jag tror det är närheten till varandra i vår kommun, att vi har SÅ många driftiga människor i vår kommun, att många är engagerade i saker även utanför Hofors, ämnet, att vi vill ha gemenskap, känna oss stolta, att vi under dessa sex veckor alltid lyckats nå diverse delmål, säger hon.

Läs mer och se tidigare inslag här

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer