Klimatförändringar hotar rödingens existens i Gävleborg

Uppdaterad
Publicerad

Klimatförändringar gör att fisk som trivs i lite varmare vatten som gös och abborre tros ta över i allt fler av Gävleborgs vatten. För kallvattensarten röding innebär däremot höjda temperaturer att de riskerar att försvinna helt från länet.

– I rödingvatten ser vi en negativ trend. Vi har ingen uppgång i bestånden i Gävleborg även fast vi inför hårdare fiskeregler, säger Nichlas Dahlén, fiskehandläggare Länsstyrelsen Gävleborg.

Främmande arter får chansen

En förhöjd temperatur kan även ge främmande fiskarter från sydligare breddgrader, som tidigare inte har klarat av vår kalla vatten, en chans att få fäste om de skulle introduceras här uppe.

Fisk i sjön

– Då är svårt att förutspå vad som händer med en helt ny art där det naturliga inte har varit med och konkurerat. De kan ta över hela ekosystem och kan vara väldigt svårt att göra något åt, säger Nichlas Dahlén.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fisk i sjön

Mer i ämnet