Det var i går som SVT Nyheter Gävleborg rapporterade om polisen som testats postivit för amfetamin under ett rave på Dragon Gate i somras. Foto: TT

Knarkmisstänkt polischef åtalas för flera brott – dök upp i känd kriminells lägenhet

Uppdaterad
Publicerad
Polischefen som har åtalas för att ha tagit amfetamin på ett rave på Dragon Gate i somras är misstänkt för flera brott, däribland olaga dataintrång efter att ha gjort olagliga sökningar i polisens register. Spanare har dessutom upptäckt polisen hos en känd kriminell nattetid.
– Det är helt oacceptabelt, säger Per Ågren, polisområdeschef i Gävleborg.

Det var i går som SVT Nyheter Gävleborg rapporterade om polisen som testats postivit för amfetamin under ett rave på Dragon Gate i somras. Polisen, som har ett chefsjobb hos Polismyndigheten i Gävleborg, var inte i tjänst och blev igenkänd av kollegor. Enligt dem ska polischefen ha uppträtt både nervöst och ryckigt.

– Jag blir nervös av poliser, sa den misstänkta polisen själv i samband med ett förhör.

Per Ågren, polisområdeschef i Gävleborg, vill sätta sig in mer i ärendet och invänta en eventuell fällande dom men konstaterar:

– Det är helt oförenligt med polisjobbet att vara misstänkt för ett narkotikabrott, säger Per Ågren.

Den åtalade polisen är inte tagen ur tjänst då personen är sjukskriven, och ett eventuellt avsked är inte något som en polisområdeschef beslutar om.

Besökte kriminell på natten

Det är inte första gången polischefen hamnar i klammeri med rättvisan. Nyligen väcktes även ett åtal om olaga dataintrång, något Arbetarbladet var först med att berätta.

Enligt åtalet, som SVT Nyheter Gävleborg har tagit del av, har polischefen gjort fem obefogade slagningar i polisens IT-system på olika personer. Polischefen har erkänt brott i två av fallen.

– Det är samma sak där. Reglerna finns för att följas. Sedan finns det säkert tillfällen då man som människa kan begå misstag utan att ha ett ont uppsåt. I det här fallet vet jag inte hur många slagningar det handlar om, säger Per Ågren.

I åtalet framgår det dessutom att polisens egna spanare sett den åtalade polischefen hos en känd kriminell person nattetid – samma person som polischefen gjort slagningar på.

Enligt spaningsrapporten ska polischefen ha stannat i lägenheten i 45 minuter. Vad som pågick där inne är oklart men i rapporten, som har rubriken ”Polis besöker kriminell” framgår det att den polis som författat rapporten nyligen genomfört en husrannsakan i den aktuella lägenheten.

I förhör bekräftar polischefen kontakter med kriminella:

Förhörsledare: Som jag förstår det har du ändå haft lite umgänge med kriminellt belastade?

Polischefen: Ja det får man ju säga.

”Kan inte ha synpunkter på vem man blir kär i”

Per Ågren bekräftar även uppgifterna om polischefens kriminella umgänge för SVT Nyheter.

– Vi är varken blinda eller döva på polisen, det är klart att det finns uppgifter på sådana saker hos oss. Men det är svårt att dra en gräns för vad man får och inte får göra privat som polis. Men det förstår ju var och en att det inte är bra för polisens förtroende om man umgås med kriminella. Men jag kan inte ha synpunkter på vem man blir kär i, säger han.

SVT Nyheter har varit i kontakt med polischefens advokat som avböjer att kommentera åtalet.

SVT Nyheter har sökt åklagaren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer