Polisen på plats efter det misstänkt mordet. Foto: Daniel SjöholmVisa alla (4)
Visa alla (4)

Knivmordet i Bollnäs upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagen inleddes rättegången i Hudiksvalls tingsrätt mot den nu 46-årige man som är misstänkt för mordet i Bollnäs i december förra året. Mannen åtalas för att ha trängt sig in hemma hos sin före detta fru och hennes sambo, en 55-årig man, och huggit ihjäl denne med flera knivhugg.
– Jag menar att det inte finns utrymme för tvivel om att det är den åtalade mannen som har begått den här gärningen, säger Birgitta Fernlund, åklagare.

På onsdag förmiddag startade rättegången mot ex-maken. Åklagaren menar att mannen uppsåtligen dödat den 55-årige Bollnäsbon genom att hugga honom upprepade gånger med en kniv mot huvud, hals, vänster arm, bröst, buk, höger lår och vänster ben.

Åklagare Birgitta Fernlund.

– Han är misstänkt och åtalad för den samlade bevisningen vi har i det här ärenden. Det är både vittnesiakttagelser men också teknisk bevisning som knyter honom till den här gärningen, säger Birgitta Fernlund, åklagare.

Bland den tekniska bevisningen finns dna-spår.

Den anhållne 46-åringen var tidigare gift med kvinnan som bodde tillsammans med mordoffret. SVT Nyheter Gävleborg har tidigare berättat att mannen var släkt till Fadime Sahindal som hedersmördades 2002, och han ska också ha varit inblandad i den efterföljande rättegången i det fallet.

Är detta ett hedersmord?

– Det är inte ett klassiskt hedersbrott där det finns en familj som backar upp och stöttar och där det kanske finns flera gärningsmän. Men det går inte att utesluta att den här mannen har ett visst hedersmotiv. Hans heder kan ju anses vara kränkt utifrån hans sätt att se på tillvaron, säger Birgitta Fernlund, åklagare.

Barn blev vitt nen

Det misstänkta mordet på Bollnäsbon inträffade kvällen 17 december 2016. Vid 21-tiden larmades polisen om ett bråk i en bostad i Bollnäs. I bostaden hittades 55-åringen livlös.

En och en halv timme senare greps ex-maken och anhölls senare misstänkt för mord. Inne i bostaden fanns barn som blev vittnen till mordet, och i ett gårdshus ytterligare två tonåriga barn som kom in strax efter. Detta är något som åklagare Birgitta Fernlund ser som extra allvarligt, eftersom det skadar tryggheten och tilliten hos dem.

Bland bevisningen har polisen hittat skärmdumpar av bilder på den döde 55-åringen i den åtalade 46-åringens mobiltelefon.

Rättegången hålls vid Hudiksvalls tingsrätt och beräknas ta fyra dagar. Följ SVT Nyheter Gävleborgs rapportering direkt från rättegången här.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Knivmordet i Bollnäs

Mer i ämnet