Kollegor avslöjade falsk läkare Foto: TT

Kollegor avslöjade falsk läkare

Publicerad

För precis ett år sedan kunde SVT Nyheter Gävleborg avslöja att en läkare arbetat som neurolog vid sjukhuset i Gävle, utan att vara behörig.

Mannen, som är hemmahörande i Uppsala, hävdar själv att han har specialistkompetens efter utbildning i ett annat land, utanför EU.

Socialstyrelsen menar dock att detta inte räcker och man underkänner hans önskan om svensk specialistlegitimation i neurologi.

Trots det sökte mannen jobb, via ett bemanningsföretag, och fick arbete vid Gävle sjukhus.

Läkaren fick sparken efter två månader sedan övriga läkare och personal på neurologavdelningen märkt att han saknade kunskaper för att utföra jobbet.

Efter SVT:s pågående granskning av hyrläkarsystemet inom landstingen så har det avslöjats flera fall där arbetsgivarna inte har haft koll på de läkare de anställt.

Den aktuelle läkaren som fick sparken från Gävle sjukhus fick redan efter ett par månader arbete i Enköping, där han sedan anmäldes för att ha missat en hjärnblödning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.