Markus Evensson (S) har blivit åtalad för tagande av muta. Foto: Robin Herzog/SVT

Kommunalrådet Markus Evensson (S) åtalas för tagande av muta

Uppdaterad
Publicerad

Markus Evensson (S), kommunalråd, kommunstyrelsens ordförande i Ljusdals kommun samt ordförande i Stiftelsen Närljus, åtalas nu för tagande av muta. Han ska bland annat ha tagit emot en resa till Skottland.

Enligt åtalet ska Markus Evensson ha tagit emot en otillbörlig förmån i utbyte mot vad han kunnat göra i egenskap av sina uppdrag eller anställningar. Förmånen ska ha bestått i en resa till Skottland 7-10 juni 2019 som omfattade bland annat boende, transport och diverse aktiviteter till ett sammanlagt värde av 6 977 kronor.

Förmånen ska ha lämnats av företrädare för Destination Järvsö AB och tidigare kritiserats av kommunens revisorer i deras revisionsrapport. I den skrev man bland annat att resan var ett ”förtroendeskadligt agerande”.

Krismöte på torsdag

Enligt åtalat nekar Markus Evensson till brott. SVT söker honom för en kommentar.

I ett mejl på onsdag skriver han att han ska hålla en pressträff på torsdag klockan 16.30, efter möte med det egna partiet.

SVT har även sökt Bertil Asplund, Ljusdals Arbetarekommuns ordförande, som inte vill kommentera ärendet. Han säger dock att man ska ha ett möte i morgon, torsdag, för att ta ställning till hur man ser på händelsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.