Efter nya varningar från SMHI om kraftigt skyfall över Gävleborg arbetar kommunen med flera förebyggande åtgärder. Foto: Lari Honkanen

Kommunen förbereder inför översvämning: ”Vi känner oss redo”

Uppdaterad
Publicerad

Enligt SMHI väntas kraftiga skyfall dra in över Gävleborg under torsdagen. Men Anders Zetterlund, stabschef i krissituationer vid Hudiksvall kommun, säger att de känner sig redo och förberedda för ovädret.

Kommunen har beslutat att sätta upp vallar vid Hornån som rinner ut vid Glysisvallen och vid badhuset i stan. Sandsäckar i Iggesund, Sörforsa och vid återvinningscentralen vid Östra skolan finns utplacerade som fastighetsägare kan hämta för att skydda sina hus med. Inför helgen ska även hushåll vid Gräsmaln och Maln ha möjlighet att hämta ut sandsäckar.

– Så att vi ska slippa se samma syner som vi fick se för 14 dagar sedan, säger Anders Zetterlund och berättar vidare att de hörs muntligt med både dammägaren Holmen, som släpper ut vatten från Dellen, och SMHI för att stärka beredskapen.

Dricksvattenbrunnar kan bli påverkade

Under torsdagen gick Hudiksvall kommun ut med information om hur enskilda dricksvattenbrunnar kan påverkas av översvämning. Vid kraftig nederbörd finns det risk att vatten från översvämningen läcker in i brunnen.

– Om du har egen brunn rekommenderar vi att du läser på om hur enskilda dricksvattenbrunnar kan påverkas och vad som är bra att tänka på, säger Emma Frändén, miljö- och hälsoskyddsinspektör i Hudiksvall kommun i ett pressmeddelande.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Stora delar av Glysisvallen ligger under vatten efter att ovädret Hans höjt vattenflödena. Adam Söderberg passade på att ta sig ett dopp i vattnet Foto: Lari Honkanen/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.