20-årig kvinna stämde Ockelbo kommun på 190 000 kronor Foto: SVT

Ockelbo kommun ersätter familjehemsplacerad

Uppdaterad
Publicerad

Ockelbo kommun har gått med på en förlikning med den 20-åriga kvinna som stämt kommunen på 190 000 kronor för försvunna barnpensionspengar. Det framgår av det protokoll som Gävle tingsrätt offentliggjort. Men exakt vilket belopp som kommunen betalar kvinnan är okänt då det är hemligt.

I praktiken innebär det att kommunen köpt sig fri för att slippa en oviss domstolsprocess och att kvinnan accepterat villkoren. En anledning kan vara att hon vunnit så pass mycket ekonomiskt att hon anser att hon nu kan lämna allt bakom sig.

Lagmannen Anita Wallin Wiberg på Gävle Tingsrätt:

– Generellt ska domstolen verka för en förlikning i tvistemål. En förlikning handlar om pengar, inte att någon part erkänner eller medger något fel.

TV: Kommunalrådet var familjehemspappan 

Förblir okänt om kommunen bröt mot lagen

Men frågan om rätt och fel har inte utretts av Tingsrätten. Därför kommer det att förbli okänt om kommunen brutit mot lagen i de brister som uppdagats.

Kvinnans juridiska ombud är Percy Bratt och Sofia Rönnow Pessah. Pessah säger att hon inte får kommentera ärendet då parterna kommit överens om sekretess. Kommunchefen i Ockelbo Charlotta Ryd vill heller inte säga något av samma skäl. 

Charlotta Ryd, kommunchef i Ockelbo kommun. Foto: SVT

SVT Gävleborg har begärt ut kommunens kontoutdrag som visar utbetalningen av förlikningsbeloppet, men kommunchefen Charlotta Ryd hänvisar till att också de uppgifterna är sekretessbelagda.

TV: Tidigare familjehemsbarn stämmer Ockelbo kommun

190 000 kronor togs ut från bankkonton

Det var 190 000 kronor som försvann från kvinnans bankkonton under de tio år hon var familjehemsplacerad i Ockelbo kommun. Flickans mamma dog när hon var åtta år och pappan hade inte möjlighet att ta hand om henne. 

Enligt kommunen gick flickans barnpension på runt 1600 kr i månaden till familjehemmet under alla år. Men det saknas handlingar och beslut som styrker dessa påståenden. Det visar SVT:s granskning av fallet och den granskning som Länsstyrelsen Dalarna gjort.

En rad fel har gjorts av kommunen

Stämningen som lämnades in till Gävle Tingsrätt hösten 2016 handlar om att Ockelbo kommun gjort en rad fel och varit försumliga i sin myndighetsutövningen. Och det var Överförmyndaren och Socialtjänsten som ska ha begått felen. 

Försäkringskassan satte in barnpensionen varje månad på flickan bankkonto, och sedan har pengarna tagits ut, men oklart av vem. Den enda som hade rätt att ta ut pengarna under de första sex åren i familjehemmet var den biologiske pappan.

Samtidigt visar granskningen som gjorts att det under de tio åren var stora brister i den ekonomiska kontrollen och redovisningen av flickans pengar.

Kommunalrådet familjehemspappan

Kommunalrådet Magnus Jonsson (S) i Ockelbo var familjehemspappan i ärendet om Anna. Foto: SVT

Kommunalrådet i Ockelbo Magnus Jonsson(S), var familjehemspappa till flickan och blev vårdnadshavare när flickan var 14 år.

Anledningen till att SVT offentliggjort hans roll i ärendet är att han under större delen av perioden då en rad fel begicks i ärendet, samtidigt var högsta ansvarige politiker i kommunen. Och alltså formellt högsta ansvarige för de fel som begåtts också i sitt eget ärende som familjehem.

TV: Hör kommunalrådets förklaringar

Han har tidigare intygat i en intervju i SVT Gävleborg att barnpensionen gått till flickans uppehälle. Vilket också kommunchefen Charlotta Ryd intygat.

Fick extra ersättning

Enligt reglerna ska barnpensionen dras av från den kommunala ersättning som ett familjehem får, den så kallade omkostnadsersättningen. Men Socialtjänstens handlingar i ärendet visar att barnpensionen inte är rutinmässigt avdragen. Det innebär att familjehemmet fått extra ersättning vilket stred mot kommunens egna regler. 

TV: Se nyhetsinslaget på SVT Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.