Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hör Ygeman (S) och Beckman (M) kommentera höstbudgeten. Foto: SVT/Henrik Montgomery, TT

Ygeman (S) besökte Gävle – inga besked om när arbetslösheten ska minska

Uppdaterad
Publicerad

Energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) var i dag på plats i Gävle för att presentera höstbudgeten. Länets kommuner får 97 miljoner kronor mer nästa år, men han lämnade inga besked om hur regeringen ska få ned arbetslösheten som är en av våra kommuners största utmaningar.

I Gävleborgs län ligger idag arbetslösheten på 9.4 procent. Det kan jämföras med rikssiffran som hamnar på 6,9 procent.

– Vi hoppas att den skall minska genom våra satsningar men det handlar också om vad kommunerna gör i Gävleborg, säger energi- och digitaliseringsminister Anders Ygeman (S) till SVT Gävleborg.

Pressat ekonomiskt läge i flera kommuner

I flera kommuner är budgetläget hårt pressat. Länets största kommun Gävle ska till exempel spara 400 miljoner de närmaste åren.

– Budgetpengarna är ett bra tillskott visst, men vi kommer att behöva mer pengar, säger Jörgen Edsvik (S) kommunalråd i Gävle.

Regeringens budgeten innehåller också mer pengar till regionen. Det handlar om 42 miljoner kronor som bland annat skall gå till att korta köerna till Barn- och ungdomspsykiatriska kliniken (BUP).

Kritik från oppositionen

Som väntat får budgeten kritik av oppositionen.

– En regering som satsar mer pengar på friår än på polisen är ingen bra regering, säger Lars Beckman (M), riksdagsledamot i Gävle.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer