Arkivbild. Foto: Bertil Ericson/TT

Kommunförbund köper ambulansflyg för 600 miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Nu är Kommunalförbundet Svenskt Ambulansflyg klara med sin upphandling av ambulansflygplan.

Det är sex ambulansflyg som skall köpas in och det är företaget Pilatus Aircraft Ltd,  Schweiz, som tagit hem upphandlingen. Flygplanstypen är PC-24 och är ett tvåmotorig jetplan med plats för två liggande patienter och upp till fem sittande passagerare/medicinsk personal. Ordern är värd knappt 74 miljoner dollar.

– Det är mycket glädjande att vi nu är klara med den här upphandlingen. Syftet är att säkerställa att ambulansflygverksamheten kan fungera i hela landet.

– Tillsammans blir vi starkare och får större muskler genom att kunna agera som en enhet, något som innebär en bättre och billigare lösning för alla, jämfört med om varje landsting eller region skulle agera på egen hand, säger Börje Wennberg, regionråd i Region Uppsala och styrelseordförande för Svenskt Ambulansflyg.

Region Gävleborg, har till exempel sagt ja till att låna ut 17,4 miljoner kronor.

– Det här är ingen stor fråga för oss som har ganska få flygtransporter. Men eftersom man har kommit fram till att det är bättre om alla gör gemensam sak så ställer vi också upp, säger Tommy Berger (S), regionråd i Gävleborg till helahalsingland.se

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.