Foto: Fredrik Sandberg/TT/Arkiv

Kommunfullmäktige i Söderhamn säger nej till kustnära vindkraft

Uppdaterad
Publicerad

Kommunfullmäktige i Söderhamn beslutade i måndags att lägga in sitt veto mot de två föreslagna vindkraftetableringarna utanför kusten.

Folkinitiativet för en folkomröstning om vindkraft på Storgrundet utanför Söderhamn vann en oväntad seger i Söderhamns kommunfullmäktige när samtliga partier ställde sig bakom en folkomröstning i frågan.

Flera partier, däribland det styrande Centerpartiet och oppositionspartiet Socialdemokraterna, har kovänt i frågan och säger nu nej till vindkraftetableringen efter att tidigare sagt ja.

Det här gjorde att man trots ett beslut om folkomröstning i frågan beslutade att lägga in sitt veto mot de nu aktuella etableringarna.

En stor majoritet, 43 av 47 röster, röstade för att använda det kommunala vetot mot en etablering av en vindkraftpark på Storgrundet.

Kommunfullmäktige beslutade därefter även att lägga in sitt veto mot bygget av en vindkraftpark på Gretas klackar 2. Centerpartiet reserverade sig mot beslutet det beslutet och menade att det området inte är kustnära.

Frågan om folkomröstning kommer nu att beredas av kommunstyrelsekansliet och därefter tas upp i fullmäktige igen. Frågeställningen där handlar om ett mer generellt beslut om att stoppa vindkraftetableringar på Storgrundet och inte bara den ansökan som finns nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.