Kommunpoliser drabbas av polisbrist

Publicerad

2015 infördes så kallade kommunpoliser i hela landet. Fyra år senare står det klart att reformen inte fungerar som det var tänkt.
– Från början skulle det finnas en kommunpolis i varje kommun. Jag har själv ansvar för tre kommuner, säger Johanna Westlin.

Reformen hämtade inspiration från Nederländerna. En kommunpolis skulle vara den naturliga personen för andra myndigheter i kommunen att vända sig till.

Kommunpolisen skulle vara strategisk och analysera läget för att bedöma vilka insatser som kunde minska brottsligheten och öka tryggheten.

Kommunpolisen skulle vara en viktig kugge i att ta fram underlaget till det så kallade medborgarlöfte som polisen och landets kommuner kommer överens om varje år. Medborgarlöften är ett slags avtal med åtgärder för att öka den lokala tryggheten.

Radiobil i stället för fotpatrull

Fyra år efter införandet fungerar reformen inte som det var tänkt. Och störst anledning till det verkar vara bristen på poliser.

– Det svåraste framförallt, i mitt uppdrag, är att jag aldrig kan lova någon aktör att ”si och så många poliser kommer att arbeta med det här problemet”. För just nu kan inte våra områdepoliser verka fullt som det var tänkt, säger Johanna Westlin, kommunpolis.

Det betyder att poliser, i stället för att fotpatrullera i i stökiga miljöer eller besöka skolor för att prata med ungdomar, åker radiobil och rycker ut på akuta larm.

– Utryckningsverksamheten är givetvis prioriterad. Alla får hjälpa till, säger Johanna Westlin.

”Vi behöver bli fler”

Landets polisregioner ansvarar självständigt kommunpoliserna exakta arbetsområden och antalet kommuner de ansvarar för. Men vid polisens Utvecklingscentrum Syd följer man situationen.

– Jag tror att kommunpolisen kan känna sig ensam i det brottsförebyggande arbetet. Vi behöver bli fler poliser. Regeringen har lovat 10 000 fler anställda inom polisen 2024, säger Roger Carlsson, kommissarie.

Grad och lön följde inte med

En skillnad mellan Sverige och landet där svensk polis hämtade inspiration till kommunpoliserna, Nederländerna, handlar om grad och lön.

I Nederländerna har kommunpoliserna ofta hög grad, motsvarande en svensk kommissarie, och har tillhörande hög lön. Så var också tanken hos den så kallade Genomförandekommittén 2015 att det skulle se ut här.

– Men det har inte infriats, konstaterar Johanna Westlin.

I stället kan svenska kommunpoliser ha den lägsta graden inom svensk polis, polisassistent.

Ur polisens egen beskrivning av en kommunpolis

Visa

Kommunpolisens huvuduppdrag är att driva Polismyndighetens brottsförebyggande och trygghetsskapande arbete i samverkan med kommunen och övriga lokalsamhället.

Källa: Polisens uppdragsbeskrivning för kommunpolis från 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer