En variant av det muterade coronaviruset har nått Gävleborg via en person som semestrat i Sydafrika, konstaterade Region Gävleborgs smittskyddsläkare Shah Jalal, under lördagen. Foto: Leif R Jansson / TT/ SVT/ Privat

Muterat coronavirus i Gävleborg – en person positiv

Uppdaterad
Publicerad

En person har konstaterats positiv för en muterad variant av coronaviruset. Det är det första fallet i Gävleborgs län, enligt regionen.

Personen konstaterades positiv under lördagen. Viruset tillhör en variant som knutits till Sydafrika, enligt pressmeddelandet.

– Personen som är smittad har varit i Sydafrika och kom hem under nyårshelgen, berättar smittskyddsläkare Shah Jalal.

Coronaviruset i Gävleborg

Har personen varit ute och rört sig i samhället sedan dess?

–  Nej han har suttit hemma i karantän.

Den smittade personen ska enligt uppgifter må bra, och behöver förhoppningsvis inte uppsöka vård.

Vad innebär det här för Gävleborg?

– Den här muterade virusvarianten tros ha ha en högre smittsamhet, men det finns inget som talar för att den skulle ge allvarligare symtom. Vi måste helt enkelt vara extra försiktiga fortsättningsvis, säger Jalal.

Det finns heller inga tecken på att de framtagna vaccinerna inte skulle fungera mot virusvarianten, enligt regionens pressmeddelande.

Smittspårning har påbörjats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Gävleborg

Mer i ämnet