Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I tisdags upptäckte konstintendenten Jenny Nilsson att Milles-statyn var borta. Hör henne berätta i videon. Foto: Region Gävleborg/SVT

Konstverk för miljonbelopp stulet – regionen polisanmäler

Uppdaterad
Publicerad

Ett konstverk misstänks ha stulits från sjukhusområdet i Gävle – det handlar om Solglitter av konstnären Carl Milles, en bronsstaty som värderas till 1,5 till 2 miljoner kronor.

Det var under tisdagen som Region Gävleborg upptäckte att verket saknades från sjukhusområdet och nu har regionen polisanmält händelsen som misstänkt stöld.

Skänktes 1986

Statyn skapades av den välkända konstnären Carl Milles 1918. Statyn skänktes till regionen 1986 av Gefle-Dala Jernvägsfond.

– Verket är en viktig del i Sveriges konsthistoria och ett betydande verk från konstnärens livsgärning, säger Jenny Nilsson, intendent för offentlig konst i ett pressmeddelande.

Hör Jenny Nilsson berätta i videon om hur den troliga stölden upptäcktes.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.