Regina Gustafsson har från sin arbetsplats i receptionen sett obehöriga i skolans lokaler. Foto: Markus Dahlberg/SVT

Kontroller för att komma in på Bromangymnasiet

Uppdaterad
Publicerad

Bromangymnasiet är den senaste skolan i en lång rad som planerar att öka säkerheten i skolan lokaler genom att införa passerkort för eleverna.

Skolan skulle historiskt sett vara en öppen del av det demokratiska samhället. Men det är tecken så gott som något på att tiderna förändras att skolorna inför kontroller för att i stället öka tryggheten.

Bromangymnasiet i Hudiksvall är nu på väg att göra som till exempel Polhemsskolan i Gävle och installera ett inpasseringssystem.

– När vi nu ändå flyttar receptionen verkar det dumt att inte göra det här också. Det här är inte en allmän plats, säger Urban Wickman, verksamhetschef för gymnasieskolan.

Eleverna positiva

Liksom på andra skolor som SVT Gävleborg har besökt verkar eleverna ha svårt att hitta negativa synpunkter på kontroller för att komma in i sina lokaler.

Erik Hellman, elevrådsordförande, uppskattar en högre säkerhet. Foto: Markus Dahlberg/SVT

– Jag kan faktiskt inte komma på vad det skulle vara. Det har ju varit en del stölder. Då är det bra att veta vilka som faktiskt finns härinne, säger Erik Hellman, ordförande i elevrådet.

Hennes jobb fram till nu

Hittills har det kanske viktigaste skyddet mot obehöriga bestått av den person skolan som säkerligen känner igen flest av de 1700 eleverna på Bromangymnasiet.

– Har jag sett någon jag inte känner igen har jag frågat vad den personen gör här. Har han eller hon inte haft någon anledning att vara här har jag sagt åt den personen att gå, säger Regina Gustafsson, som jobbat i receptionen i 22 år.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.