Kooperativa hyresrätter ska lätta på bostadsbristen i Ockelbo

Uppdaterad
Publicerad

Brist på nya bostäder är det i de flesta av länets kommuner. I Ockelbo bygger man just nu 17 nya lägenheter i en lite ovanlig ägandeform. Kooperativt ägande.

– Jag är från Ockelbo, är väldigt kär i Ockelbo och vill bo här resten av livet. Har bott i Lingbo som också hör till Ockelbo kommun, men där har vi inte någon service på det sätt man behöver när man kommer till åren, säger Elisabeth Lindblom.

Elisabeth Lindblom har tecknats sig för en av de sjutton lägenheterna som just nu uppförs i centrala Ockelbo och vänder sig just till den målgruppen som passerat 60. Det får också konsekvenser i alla led då seniorerna säljer sin hus som de yngre i många fall vill ha. Och därmed stannar kvar i Ockelbo.

Behövs fler bostäder

– Ska vi kunna behålla Ockelbobor och öka tillväxten och inflyttningen så behöver vi bygga flera bostäder, säger kommunstyrelsens ordförande Magnus Jonsson (S).

Den kooperativa ägandeformen är en slags blandning mellan och bostads- och hyresrätt. Och Kvarteret Hästen blir det första av sitt slag i Ockelbo.

– Man betalar en insats på ungefär 7 000 kronor per kvadratmeter. Så för en tvåa får man betala en insats på 500 000, som man får tillbaka när man flyttar. Den här formen passar bra på marknader som inte är glödheta, säger byggherreombudet och projektledaren Lennart Sjögren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.