Kiropraktorer och naprapater ser konsekvensen av stillasittande hemarbete under pandemin. Se de vanligaste problemen i klippet. Foto: Lari Honkanen/SVT

Fler söker behandling för värk och stelhet – distansarbete under pandemin orsaken

Publicerad

Hos kiropraktorer och naprapater märks nu fler som söker behandling för värk som uppstått på grund av pandemins hemarbete. Hemmet som arbetsplats innebär mindre variation än på ett kontor, vilket leder till stelhet och värk. 

När man jobbar på kontor innebär arbetsdagen en förflyttning till och från kontoret, vilket i sig innebär rörelse och variation. Medan många som jobbar på distans slutar dagen där den började – hemma.

– Ofta är det enda du gör att flytta laptopen från köksbordet till soffan, säger Per Juhl som är kiropraktor i Hudiksvall.

Promenera mer

Därför rekommenderar Per Juhl hemmaarbetare att ta en promenad före och efter arbetet, samt att ge sig iväg ut på lunch. Det sociala är också viktigt för välmåendet. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.