Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi ser att barn som inte äter i vanliga fall, nu äter lunch varje dag, säger Kilbergsskolans rektor Helene Morin Hansson. Foto: Arvid Jansson/SVT

Köttbullar och makaroner serveras varje dag på Kilbergsskolan i Bollnäs

Uppdaterad
Publicerad

På F–6-skolan Kilbergsskolan i Bollnäs finns köttbullar och makaroner som en av flera rätter, varje dag. Den populära maträtten ska få fler barn att äta sig mätta under skollunchen.

Köttbullar och makaroner serveras som en tredje maträtt utöver den ordinarie matsedeln. Något som tidningen Ljusnan var först med att rapportera om.

Förhoppningen är att barn som inte äter i skolan uppmuntras att ta del av lunchen.

– Vi får ha lite tilltro till att barnen kommer att äta allsidigt. Vi har sett att många barn inte äter av köttbullarna, utan av den ordinarie maten. Så småningom kanske vi kommer att se barn som har rädsla för att äta i matsalen våga prova andra rätter, säger Helene Morin Hansson, rektor Kilbergsskolan.

Och resultaten har inte väntat på sig.

– Nu är det mycket mat på tallrikarna, säger Malin Berglund, kökspersonal Kilbergsskolan.

Idén kommer från medborgarförslag

Initiativet kommer från ett medborgarförslag, där en återkommande rätt i skolmatsalar föreslogs. Det testas nu i Bollnäs kommun och Kilbergsskolan är först ut.

– Barn som inte äter har svårt att koncentrera sig i skolan. Jag tänker att alla sätt att få barn att äta är värda att testa, säger Helene Morin Hansson, rektor Kilbergsskolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.