Brand i asylboende i Söderhamn Foto: Daniel SjöholmVisa alla (2)
Visa alla (2)

Kraftig brand i asylboende

Uppdaterad
Publicerad

En brand utbröt tidigt på söndagsmorgonen i ett asylboende i Söderhamn. Det är kraftig rökutveckling och de som bor i området uppmanas gå inomhus.
– Branden hade ett explosionsartat förlopp. Det var kaos här när vi kom. Massor med människor som sprang omkring, säger räddningstjänstens personal till SVT.

Räddningstjänsten larmades tidigt på söndagsmorgonen till en brand i ett asylboende i Söderhamn. Det rör sig om ett flerfamiljshus i stadsdelen Vågbro. Rökutvecklingen är kraftig och de boende i området uppmanas att hålla sig inomhus och hålla fönster, dörrar och ventilation stängda.

Brand i asylboende i Söderhamn Foto: Daniel Sjöholm

– Vi kunde inte göra så mycket utom att försöka rädda människor och intilliggande byggnader, säger Torbjörn Wannkvist, räddningschef.

Totalt bodde ett 70-tal människor i boendet, men enligt polisen ska ingen ha blivit skadad.

– Ambulansen är där och har tagit hand om chockade personer, men det ska inte vara någon som är rökskadad, säger Mikael Lindgren RLC-befär polisregion Mitt, till TT.

Anmälan om grov mordbrand

Byggnaden är formad som ett T och uppdelad i tre delar och två av dem var helt övertända. Räddningstjänsten lyckades begränsa branden till toppen på T:et.

– Den delen är troligen inte beboelig, men vi har förhoppningsvis räddat lösöre.

Det är oklart hur branden startade. Men polisen kan inte utesluta att det rör sig om en anlagd brand.

– Vi kommer att upprätta en anmälan om grov mordbrand, säger Mikael Lindgren RLC-befär polisregion Mitt.

Huset är avspärrad och en teknisk undersökning kommer göras så snart byggnaden har svalnat.

Foto: Daniel Sjöholm

Uppmanade allmänheten att hålla sig inne

Räddningsledaren uppmanade alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation, rapporterar Sveriges Radio.

– Läget är under kontroll, men det är en stor del av byggnaden som har brunnit av och taket har brunnit av, så nu har vi inget tryck på branden längre, sa räddningschef Torbjörn Wannkvist vid 07-tiden.

Krisgrupper på plats

 – De har fått andra rum här på området så ingen behöver vara ute. De har fått mat och fika och Räddabarnen, Röda Korset och deras krisgrupper och all vår personal är här. Så just nu har vi ganska bra kontroll på läget, säger föreståndaren Erik Persson.

– Men om någon har blivit av med dokument eller tillhörigheter så är det naturligtvis olyckligt, men ingen har gjort illa sig.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer