Foto: SVT Design

Kräftpest konstaterad i Ljusdals-sjö

Uppdaterad
Publicerad

Kräftpest har brutit ut i Ygssjön i Ljusdals kommun. Efter fynd av döda flodkräftor i Ygssjön, skickades dessa till analys i Uppsala vid Statens Veterinärmedicinska anstalt. Där har nu svaret kommit: kräftorna led av kräftpest.

Nu kräftpestförklaras området för att förhindra spridning vidare.

Vid kräftpest hos flodkräftor så inträffar ett våldsamt sporspridningsförlopp, med mycket höga koncentrationer av pestsporer i vattnet, uppger Nichlas Dahlén, som arbetar med kräftor vid Länsstyrelsen Gävleborg.

Det är viktigt att inte smittan förs vidare till andra vattensystem. Nu ska Länsstyrelsen göra insatser för att kontrollera omfattningen och hur kräftbeståndet har drabbats.

– Det är mycket beklagligt att kräftpest påträffas i ett av de vattendrag som verkligen skulle kunna vara betydelsefullt för flodkräftans fortlevnad i Sverige, säger Nichlas Dahlén, Länsstyrelsen Gävleborg.

Han tillägger att man inte gett upp om att Ygssjön ska återfå livskraftiga flodkräftsbestånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.