Vad händer när man sätter på sig VR-glasögon, och till vilken nytta är tekniken? Hör barnen förklara. Foto: SVT

Kreativiteten flödar på VR-läger

Publicerad

Tio barn har i veckan fått chansen att bygga sitt eget drömrum digitalt och sedan själv klivit in i det med hjälp av VR-teknik. Daglägret, som håller till på Högskolan i Gävle, har fokuserat på kreativitet och fantasi.

Under veckan har deltagarna fått programmera och designa sina egna drömrum, miljöer och världar via en dator. Sedan har de tagit på sig VR-glasögon och fått uppleva den värld de skapat. Lägret arrangeras av Storytech Arena, ett samarbete mellan Region Gävleborg och Högskolan i Gävle.

Konstnärligt verktyg

Speldesignern Leo Låby är en av huvudlärarna på lägret, och han poängterar att det är viktigt för barnen att få vara kreativa och fantasifulla, snarare än att hålla på med svår programmering.
– De här barnen lär sig väldigt snabbt. Jag tror man vill sätta VR som verktyg i händerna på dem och visa att man bland annat kan göra spel, men man kan också bara vara kreativ och göra något konstnärligt av det, säger han.

VR-tekniken till nytta

Men trots att det är kreativiteten som står i fokus tror lägerdeltagaren Harry Harrysson att VR-tekniken är till nytta också.
– Man kan till exempel inreda sitt rum i VR och kolla runt och se om det verkligen blir bra, så man inte slösar en massa tid på att inreda ett rum i verkligheten som blir dåligt, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer