Tre hälsocentraler i länets saknar helt fast anställda läkare just nu, bland annat Gävle Strand. Visa alla (3)
Visa alla (3)

Krisen i sjukvården förvärras

Publicerad

Krisen i länets sjukvård blir allt värre. Barnmottagningen i Bollnäs har fått stänga, på Gävle sjukhus kan 38 vårdenhetsplatser inte användas på grund av brist på sjuksköterskor. Och hälften av läkartjänsterna på Gävleborgs hälsocentraler är vakanta.

Det saknas läkare på Region Gävleborgs alla hälsocentralerna i länet just nu enligt siffror som SVT Nyheter Gävleborg tagit del av.

På Hälsocentralerna i Bergvik, Kilafors och Gävle Strand finns det till exempel ingen ordinarie läkare anställd för tillfället. I hälsocentralen i Hudikvall finns tolv läkartjänster, åtta är för närvarande vakanta. Oppositionen är mycket kritisk och menar att dåligt ledarskap är anledningen till krisen.

”Det stämmer inte”

– Det är inte hållbart och riktigt illa för patienterna, säger regionalrådet i opposition, Patrik Stenvard (M). Patientsäkerheten är hotad och det är helt oacceptabelt att våra patienter ska drabbas för att vi har ett bristande ledarskap i Region Gävleborg.

– Jag tycker inte att det stämmer, säger regionråd Tommy Berger, (S).

– Och det är inte bara vad jag tycker, vi har tittat på hur vår bemanningssituation ser ut och vi har klarat att hålla våra nivåer. Det ser ut hos oss som det ser ut i riket i helhet. Det ingår nog i hans roll som oppositionsråd att peka på fel hos ledningen.

Stängt barnmottagningen

I veckan berättade vi om barnmottagningen i Bollnäs som länge haft svårt att hitta läkare. Nu råder det brist även på sköterskors som gör att man tillfälligt fått stänga mottagningen och skicka barnen till Hudiksvall och Gävle för sina läkarbesök i stället.

– Läkarbristen har vi brottats med i många år, säger Tommy Berger. Det nya är att det har blivit samma situation med sköterskorna

SVT Agenda gick igenom Sveriges 23 största sjukhus och hittade över 1 500 stängda vårdplatster på grund av brist på sjuksköterskor. På Länssjukhuset i Gävle är 38 vårdplatser inte öppna på grund av sjuksköterskebristen.

Dräglig arbetssituation

– Att de platserna är tillfälligt stängda beror på vi vill värna personalen och se till att de har en dräglig arbetssituation och kan arbeta på ett patientsäkert sätt, säger Tommy Berger. Det har varit stora pensionsavgångar som gjort att det blivit samma typ av problem för hela landet.

Vad skulle ni i oppositionen kunna göra så annorlunda egentligen?

– Vi måste se till att personalen vi har vill stanna kvar och trivs hos oss, säger Patrik Stenvard. Vi skulle kunna titta på de privata hälsocentralerna där det inte alls är lika stor omsättning på personal. Låta flera bestämma själva kring sin arbetsplats. Sen måste vi bättra på vårt rykte, vi är lägst rankade som arbetsgivare i hela landet bland läkarna i dag.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer