Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Enligt utbildningsnämndens ordförande är redan årskurs-3 på gymnasiet redan prioriterade för närundervisning. Hör Jan Myléus (KD) och Everlyn Klöverstedt (L) berätta om Gävle kommuns gymnasieelever. Foto: Privat/TT/Arkiv

Kristdemokraterna oroliga över att gymnasieeleverna i Gävle inte klarar examen

Publicerad

Nu börjar elever på gymnasiet att återvända till klassrummen. Först ut är eleverna i årskurs ett som den här veckan börjar med närundervisning. Kristdemokraterna i Gävle kritiserar nu beslutet och vill se att eleverna i årskurs tre prioriteras för undervisning i klassrummen.

– Vi oroas över att gymnasieelever inte får sin examen på grund av covid. Det är ganska kort tid kvar nu för många innan de tar examen, säger Jan Myléus, oppositionsråd för Kristdemokraterna i Gävle kommun.

I Gävle kommun har elever i årskurs ett på gymnasiet nu börjat kunna återvända till klassrummen.

”Brinner i knutarna”

Efter ett nytt regeringsbeslut lättas nu rekommendationen för om undervisning på distans på gymnasieskolor. Den nuvarande nationella rekommendationen förlängs men ändras så att gymnasieskolor ska kunna bedriva en viss närundervisning kombinerat med distansundervisning.

– Det brinner i knutarna för tredjeklassarna att få sin examen. De borde beredas mer tid än andra klasser för de har så lite tid kvar, säger Jan Myléus (KD).

”Är redan prioriterade”

– Parallellt med distansundervisning har många elever i årskurs tre varit i skolan för att delta i praktiska moment så som examinationer och laborationer i stor utsträckning, så det har varit och är prioriterat att de eleverna är på skolan, säger Evelyn Klöverstedt (L) ordförande i utbildningsnämnden i Gävle kommun.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer