Annställd på HVB-hem får jobba kvar trots att han gripits misstänkt för narkotikabrott/ Arkivbild Foto: Helena Landstedt/TT

Åkte fast för haschrökning – får jobba kvar på HVB-hem

Uppdaterad
Publicerad

Inspektionen för vård och omsorg kritiserar ett HVB-hem för ensamkommande ungdomar i Ovanåker för att ha en anställd som tagits av polisen för narkotikabrott efter att ha använt cannabis och som uttrycker drogliberala åsikter.

Ledningen för hemmet har inte ansett att det funnit grund för att avskeda den berörda personalen, men man har kraftigt begränsat hens arbetsuppgifter. Bland annat får hen inte köra bil i jobbet, eller vistas ensam med ungdomar.

Man har också under en period krävt urinprov från vederbörande för att säkerställa drogfrihet, samt erbjudit möjlighet tilll behandling. Något som dock avvisats.

Allvarlig kritik

IVO skriver i sitt utlåtande bland annat att personal, som visat positivt provsvar på cannabis, som uttryckt drogliberala åsikter och även uttryckt åsikter om cannabis läkande effekter, inte har den personliga lämplighet som krävs för att arbeta på ett HVB för barn.

Man menar också att en personal, som har brukat narkotika och uttrycker drogliberala åsikter, inte bara är en säkerhetsrisk rent fysiskt, utan att det även finns risk att denne i ungdomsgruppen kan förmedla drogliberala budskap. Ett HVB för barn och ungdomar ska vara en helt drogfri miljö.

LÄS MER: Dömda jobbade med ensamkommande

IVO anser dock att man hanterat ärendet korrekt och avslutar därför sin handläggning.

MISSA INTE: Så får du lokala nyheter i SVT:s app

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.