Kronprinsessan Victoria på nationalparksturné – första stoppet i Färnebofjärden

Uppdaterad
Publicerad

När Kronprinsessan vandrade i Sveriges alla landskap mellan 2017 och 2019 väcktes idén om att besöka alla landets 30 nationalparker. Under fredagen besökte hon Färnebofjärdens nationalpark som ett startskott för denna nya serie, som kommer pågå under att antal år framöver.

Färnebofjärdens nationalpark är ett älvlandskap med stor variation av sjöar, forsar, våtmarker och skogar. Här går den biologiska Norrlandsgränsen, där syd- och nordsvenska växt- och djurarter möts.

Kronprinsessan visade örnkoll

Nationalparken är särskilt känd för sitt rika fågelliv, vilket Kronprinsessan själv uppmärksammade just när guiden Jessika Berg berättade om förekomsten av örn.

– Som den där, utropade kronprinsessan Victoria och pekade mot trätopparna tvärs över fjärden där en örn just lyfte.

– Jag fick se en örn, sa hon glatt och vandrade vidare längs den fyra kilometer långa slingan Brändan vid nationalparkens entré.

Främjar friluftsliv

Syftet med den nya besöksserien är att främja friluftsliv, uppmuntra rörelse, bidra till folkhälsa och få fler att upptäcka Sveriges naturupplevelser. Samtidigt vill Kronprinsessan lära sig mer om Sveriges nationalparker, enligt Länsstyrelsen Gävleborg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.